Hajduki Nyskie reprezentują nasz region z potrawą ?Zapiekane hajduckie gołąbki z kaszą gryczaną okraszone sosem grzybowym?. Niezależnie od tego plebiscytu, Hajduczanki wystąpią w wielkim finale konkursu, który odbędzie się w Częstochowie. Najlepsze potrawy wybierze specjalne jury konkursowe. Trzymamy kciuki!
Prezentacje 16 potraw ? link
Materiał przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Hajduk Nyskich
W czasach powojennych ziemniaki, jajka, kapusta oraz inne warzywa znajdowały się w każdym przydomowym gospodarstwie stanowiąc podstawę wyżywienia rodziny Na smak kuchni opolskiej, miało wpływ połączenie kilku tradycji kulinarnych związanych z napływem ludności z kresów wschodnich oraz z terenów górskich. Napływowe zwyczaje w połączeniu ze zwyczajami miejscowymi sprawiły, że kuchnia opolska jest bardzo różnorodna. W powiecie nyskim potrawami regionalnymi są między innymi: gołąbki, żur, chrust, dlatego w naszym menu znalazły się właśnie gołąbki, w odsłonie trochę innej niż potrawa tradycyjna. Hajduckie gołąbki owinięte zostały plastrem boczku, który dodał zalet wizualnych, nowoczesnych i smakowych temu daniu. Potrawę podajemy z kompotem przygotowanym z owoców 190 letniej gruszy będącej pomnikiem przyrody i wraz z serwowaną potrawą dumą Hajduk Nyskich.
Redaktor: Andrzej Babiński